خانواده در دنیای امروز کارکردهای بسیاری دارد که مهم ترین آن کارکرد عاطفی است. هیچ نهادی مانند خانواده نمی تواند نیازهای عاطفی افراد را برآورده سازد. از کارکردهای مهم دیگر خانواده می توان به تنظیم امور جنسی و تولید نسل، انتقال فرهنگی بین نسل ها و اجتماعی شدن نیز اشاره کرد. علاوه بر اینها کارکرد حمایتی نیز بسیار حایز اهمیت است افراد در خانواده مورد حمایت قرار میگیرند که برای رشد عاطفی، روانی، فرهنگی و ادامه بقا بسیار مهم است.  برای این رشد، هیچ نهادی نمی تواند جایگزین خانواده برای فرد باشد. همه مکاتب ازدواج را حقی برای افراد شمرده اند که کسی نمی تواند آن را سلب کند. امازمانی این کارمی تواند به نتیجه مطلوب برسدکه رشد اجتماعی و عاطفی لازم برای ازدواج در فرد ایجاد شده باشد تا بتواند نیازهای خود را برآورده سازد. بیماری ام اس هم نمی تواند حق ازدواج افراد را سلب کند. بنابراین بیمار ام اس می تواند ازدواج کند و منعی برای آن وجود ندارد. اما رشد عقلانی و عاطفی برای ازدواج موفق و بادوام ضروری است.

سه نوع ازدواج از یک منظر قابل بررسی است :

1-ازدواج معطوف به هدف: که براساس محاسبات عقلانی صرف و بدون در نظر گرفتن ارزش ها انجام می شود که پایگاه اقتصادی یا اجتماعی طرف مقابل مد نظر بوده و با منفعت طلبی همراه است.

 2-ازدواج معطوف به ارزش: در این نوع ازدواج، عقلانیت وجود دارد اما فقط براساس منفعت طلبی نیست بلکه دیدگاه عمیق تری پشت آن نهفته است. این افراد از شعور و فرهنگ غنی تری برخوردارند و به این فکرمی کنند که فرد مقابل چه ویژگی هایی دارد و در کنار او چگونه به کمال میرسند.

3-ازدواج عاطفی: در این نوع ازدواج احساسات صرف مدنظر بوده و هیچ عقلانیت و منطقی پشت این احساسات وجود ندارد(عشق آتشین)

ازدواج بیماران ام اس با یکدیگر و افراد غیر بیمار منع مطلق ندارد اما توصیه موکد به بیماران ام اس این است که قبل از ازدواج به یک شناخت وواقع بینی برسند و از روی احساسات محض عمل نکنند که در این خصوص حتما باید از راهنمایی مشاوران و خانواده ها بهره برده و به سوی ازدواج های ارزشی که پایدارترند، بروند. یکی ازبهترین توصیه ها برای قبل ازازدواج انجام مشاوره ژنتیک برای زوجین است که خطر ابتلا به بیماری ها را مشخص می کند. البته نظر پزشک متخصص مغز و اعصاب پیش نیاز همه موارد مذکور است.

ریسک ابتلای فرزندان به ام اس:

تحقیقات نشان داده اگر زوجین سالم باشند، خطر این که فرزندشان به ام اس مبتلا شود حدود 1/0 درصد است و این ریسک در ازدواج یک بیمار با غیر بیمار 3% و در ازدواج دو بیمار با یکدیگر به 20% میرسد. بنابراین بیماران عزیز باید با آگاهی کامل نسبت به فرزندآوری اقدام نمایند. ژنتیک بودن با ارثی بودن متفاوت می باشد و بیماری ام اس وراثتی نیست اما ممکن است ژنتیک باشد یعنی یک ژن که هنوز مشخص نیست درآن نقش داشته باشد.

درست است که در ازدواج تصمیم گیرنده نهایی زوجین هستند ولی از آنجا که بیماران ام اس بعد از ازدواج نسبت به افراد عادی به حمایت بیشتری از طرف خانواده ها نیاز دارند، موافقت خانواده های دو طرف امری بسیار ضروری و مهم به شمار میرود. در واقع این ازدواج باید در یک مثلث شکل بگیردکه یک ضلع آن آموزش

(مخصوصا آموزش مهارت های زندگی) ، ضلع دوم آن حمایت مستمر حامیان در دسترس و موثر و ضلع سوم آن تیم درمانی(شامل پزشک،مشاورومددکاراجتماعی) است.که به این شکل ضریب موفقیت ازدواج بسیاربالا خواهدرفت.

مراقبت از رابطه در مراحل مختلف:

هرداشته ای مثل خودرو یا وسیله دیگر برای خوب ماندن باید مورد مراقبت قرارگیرد.رابطه هم به خودی خود خوب نمی شود باید ازآن مراقبت کرد. زوج هایی در ازدواج موفق بوده اندکه فعالانه سعی می کنند رابطه خود را به خوبی حفظ کنند. در این خصوص رعایت نکاتی قبل، حین و بعد از ازدواج لازم و ضروری است. از این قبیل میتوان به داشتن گفتگوها قرارهای منظم که باعث لذت بردن طرفین از زمان سپری شده در کنار یکدیگر می شود اشاره کرد.

رشد عاطفی و درک طرف مقابل: اینکه به یاد داشته باشند هیچ یک در تملک دیگری نیست، نکته بسیار مهمی است که باید مد نظر قرار داد.

مهارت های ارتباطی: تعارض یک موضوع اجتناب ناپذیراست که پیش می آید و چگونگی برون رفت از این تعارضات و رسیدن به تفاهم نیاز به مهارت های خاصی دارد که باید کسب شود.

تاب آوری: یعنی وقتی انسان با مشکل یا استرسی روبرو می شود بتواند عملکرد خود را حفظ کرده و در مدت زمان مناسبی به همان نشاط اولیه بازگردد. افرادی که تاب آوری بالایی دارند از مکانیزم های دفاعی بالغ و پخته استفاده می کرده و امید خود را از دست نمی دهند و به معنویات گرایش دارند. مسئله دیگری که در تاب آوری

بسیار مهم است دوری از سیاه و سفید دیدن است بخصوص در مورد بیماران ام اس باید دید چه خصوصیات مثبت دیگری دارند که قابل توجه است.

نکته مهم دیگر این است طرف مقابل باید از همان ابتدای آشنایی از وجود ام اس مطلع باشدکه پنهان کردن این موضوع در قانون مجازات دارد و دلیل بسیاری از طلاق ها بوده است.

توصیه حقوقی  به همه بیماران ام اس برای ازدواج:

  • هم کفوبودن رارعایت کنند (هم کفو بودن یک نوع برابری خانوادگی از نظراجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و تحصیلات است).
  • دربیان مطالب دقیق وصادق باشند.
  • شروطی را که نمی توانند انجام دهند نپذیرند.

در پایان باز هم تأکید میشود که بیماران عزیز در همه مراحل ازدواج از ابتدا تا پایان حتما با پزشک خود مشورت داشته باشند.

فهرست