تغذیه مناسب برای بیماران ام اس

غذا یکی از عوامل محیطی موثر بر بیماری ام اس است.

دکتر سو آنک در سال 1960 اولین کسی بود که رابطه ام اس و تغذیه با رژیم کم چرب را مورد بررسی قرار داده است. به یک سری از بیماران رژیم کم چرب داده و طی 30 سال مشاهده نموده که سیر بیماری کند شده است.

رژیم تغذیه مدیترانه ای رژیم مناسبی برای بیماران ام اس است و تحقیقات نشان داده بروز انواع بیماری ها با این رژیم کاهش یافته و در کرواسی تحقیق شده حتی کمتر به ام اس مبتلا می شوند. این رژیم هیچ چیزی را حذف نمی کند بلکه مواد لازم برای بدن را افزایش داده و مواد مضر را کاهش می دهد. این رژیم شامل مصرف نان سبوس دار به طور روزانه، حداقلی از میوه و سبزی خام یعنی 3 تا 4 لیوان سبزیجات خام خرد شده یا نصف این مقدار سبزیجات پخته و  2 تا 4 عدد میوه، مقدار 4 قاشق مرباخوری روغن زیتون، روزانه 12-10 عدد آجیل خام، لبنیات حدود 3-2 لیوان شیر و ماست کم چرب.

مواد غذایی هفتگی

2بار در هفته ماهی چرب مصرف شود که امگا3 دارند شامل ماهی تن (منظور تن ماهی نیست بلکه ماهی تن مدنظر است.)، ماهی های آزاد، سرخو، قزل آلای رودخانه ای.

گوشت پرندگان 2-1 بار در هفته ترجیحاً بوقلمون و آن دسته از گوشت پرندگان که آهن بیشتری دارند در اولویت هستند مثل گوشت شترمرغ و نیز مرغ های محلی، بقیه روزهای هفته گیاه خواری شود. سویا و حبوبات بیشتر مصرف شود و کمی گوشت قرمز (ماهی 4-3 بار) مصرف شود. به همین دلیل باید سطح آهن و سطح ویتامین B12 بدن مرتب کنترل شود تا فرد دچار اشکال نشود.

در میان سبزیجات همه نوع مفید است اما کنگر و مارچوبه مفید تر است. حبوبات خیلی عالی هستند.

تأمین مایعات و آب کافی برای بدن بسیار مهم است. کم آبی بدن می تواند خستگی و عفونت های ادراری را تشدید کند.

زردچوبه، زعفران، دارچین، سیاه دانه و کنجد جزء ادویه جات مفید هستند اما مصرف نمک را کاهش دهید.

بطور کلی اگر نظرات متخصصان امر تغذیه را بررسی نماییم به نتایج زیر خواهیم رسید:

تغذیه سالم از الزامات زندگی برای هر شخص است و ما باید بدانیم تغذیه سالم یعنی رژیم غذایی که اصول  زیر در آن رعایت شده باشد.

– تنوع غذایی در رژیم غذایی روزانه وجود داشته باشد.

– در استفاده از هیچ ماده غذایی افراط و تفریط نشود و میانه‌روی در مصرف مواد مغذی حفظ شود.

– در مصرف چربی‌ها و شیرینی‌ها صرفه‌جویی شود.

– روزانه در مواد غذایی باید سهمی از گروه نان و غلات ، سهم از گروه سبزی‌ها، سهم از گروه میوه‌ها، سهم از گروه لبنیات، سهم از گروه گوشت، تخم‌مرغ و حبوبات وجود داشته باشد.

استفاده از یک رژیم غذایی سالم و صحیح در بیماران مبتلا به ام‌اس از سایر افراد اهمیت بیشتری دارد. مطالعات نشان داده است که رژیم

غذایی مناسب به‌ویژه اگر در مراحل ابتدایی بیماری شروع شود باعث کند شدن سیر بیماری و کاهش میزان ناتوانی کلی در درازمدت می‌شود. همچنین این بیماران به علت کم‌تحرکی ناشی از بیماری و استفاده از کورتن مستعد پوکی استخوان هستند و با یک رژیم غذایی مناسب می‌توان از پوکی استخوان جلوگیری کرد.

البته باید یادآوری کنیم که رژیم غذایی خاصی برای بیمار ام اس وجود ندارد ولی بیمار ام اس باید علاوه بر تامین کلیه مواد مغذی اعم از چربی، قند، سبزیجات، غلات، پروتئین و … طبق نظر متخصص تغذیه برخی نکات را در رژیم غذایی روزانه خود رعایت کند. بطور مثال به چند مورد که مورد توافق اکثر متخصصان است اشاره می کنیم:

– پرهیز از مصرف غذاهای چرب و پرنمک و استفاده مناسب و متعادل از میوه و سبزیجات

– کم تر کردن مصرف نمک

– مصرف ویتامین D

– استفاده نکردن از نوشیدنی های رژیمی

– استفاده مستمر از سبزیجات، میوه ها، غلات (پاستا، برنج، گندم، جو، ذرت، جو، و غیره)، آجیل و دانه ها (گردو، بادام، پسته و…) که یک منبع بزرگ از فیبر و پروتئین و اسیدهای چرب امگا 3 می باشد که خواص ضد التهابی داشته و به تقویت سلامت استخوان کمک می کنند و خطر ابتلا به التهاب مزمن و بیماری های قلبی را کاهش می دهد. حبوبات (لوبیا، نخود فرنگی و…)، ماهی و غذاهای دریایی

 

(ماهی هایی مثل قزل آلا و ساردین یک منبع اصلی از اسید چرب امگا 3 هستند که می توانند باعث کاهش علائم یک بیماری خود ایمنی مانند MS  شوند.)

گوشت گاو، روغن نارگیل، روغن نخل)، فست فود (همبرگر، مرغ سرخ شده، سیب زمینی سرخ کرده، و…)

بیماران باید ویتامین‌های C، E وگروه B و املاح معدنی مثل منگنز، منیزیم و … را مصرف کرده و در عین حال مصرف زیاد و نابجای ویتامین‌هایی چون A و B6 می‌تواندخطرناک باشد.

در پایان متذکر میشویم که ضروریست قبل از شروع یک رژیم غذایی با پزشک متخصص خود مشورت کنید، چون برخی از رژیم های غذایی می توانند مضر باشند

فهرست